Skip navigation

Doplňovačka - text učiva

Aktivita „doplňovačka“

Prečítajte si doleuvedený text a vyplňte chýbajúce slová. Nad obrázky jednotlivých druhov doplňte ich názvy.

Okopaniny sú hospodárske rastliny, ktoré musia byť rovnomerne rozmiestnené v záhone alebo na poli. Vyžadujú intenzívnejšie spracovanie pôdy medzi riadkami aj rastlinami a jej prevzdušňovanie. Niekedy sa toto spracovanie pôdy robilo ručne hlavne s motykami - muselo sa - preto okopaniny. Sú zdrojom energie ľudí a najmä hospodárskych zvierat. Pre zvieratá sú čerstvým, šťavnatým objemovým krmivom. Majú vysoký obsah vody, cukrov a vitamínov. Majú dobrý vplyv na zvierat. Sú náročnejšie na skladovanie, pri nesprávnom sa môžu rýchlo pokaziť. Nesmú sa dávať zvieratám konzumovať zablatené, nahnité, plesnivé. Využívajú sa aj na výrobu priemyselných produktov (cukor, škrob, kávoviny, lieh).

Rozdelenie okopanín:

  1. - rozmnožujú sa nepohlavne hľuzami - zemiaky
  2. - rozmnožujú sa pohlavne semenami - cukrová a kŕmna repa, kŕmna mrkva, kŕmny kaleráb, kŕmna kapusta, tekvica veľkoplodá, tekvica obyčajná, melón vodový, melón cukrový, okrúhlica (vodnica)

zemiakový - zemiak (Solanum tuberosum)

Zemiaky pochádzajú z . Obsahujú veľa (rastlinný zásobný cukor), dosť vitamínu B a C. Hľuza vzniká premenou . Hľuzy nie sú plody zemiaka, plodom sú bobule vznikajúce z kvetov. Nesmú sa skrmovať naklíčené alebo zelené - obsahujú jedovatú látku . Sú vhodné najmä pre ošípané, nevhodné pre kone.

Ľuľok zemiakový - zemiak (Solanum tuberosum)Ľuľok zemiakový - zemiak (Solanum tuberosum)Zemiaky - nie sú plody, ale stonkové hľuzy

cukrová (Beta vulgaris var. altissima)

Pestovala sa už 1500 rokov p.n.l. v antickom Ríme a Grécku. Buľva obsahuje - výroba cukru v cukrovaroch. Listy a zvyšok po výrobe cukru sa využíva ako krmovina.

Repa cukrová (Beta vulgaris var. altissima)Repa cukrová (Beta vulgaris var. altissima) - buľvy

kŕmna (Beta vulgaris convar. crassa)

Buľvy sa využívajú na kŕmenie zvierat. Má priaznivý stav na trávenie a zdravotný stav zvierat. Pred skrmovaním sa musí nadrviť. Primiešava sa k ostatným krmivám.

Repa kŕmna (Beta vulgaris convar. crassa)Repa kŕmna (Beta vulgaris convar. crassa) - zber

kŕmna (Daucus carota subsp. sativus)

Obsahuje veľa vitamínu , preto je vhodná hlavne pre mláďatá. Na pestovanie potrebuje ľahšie pôdy, ťažšie ílovité sú na jej pestovanie nevhodné.

Mrkva kŕmna (Daucus carota subsp. sativus)Mrkva kŕmna (Daucus carota subsp. sativus) na poli

kŕmny (odroda Gigant) (Brassica oleracea var. gongylodes)

Kaleráb kŕmny (odroda Gigant) (Brassica oleracea var. gongylodes)Kaleráby na poli

kŕmna (Brassica oleracea convar. acephala)

Má vysoký obsah stráviteľných živín a vitamínov. Je odolná nízkym teplotám, preto sa môže skrmovať do neskorej jesene.

Kapusta kŕmna (Brassica oleracea convar. acephala)

veľkoplodá (Cucurbita maxima)

Tekvica veľkoplodá (Cucurbita maxima)

vodový (Citrullus vulgaris)

Melón vodový (Citrullus vulgaris)Melón vodový (Citrullus vulgaris) na poli

cukrový (Cucumis melo)

Melón cukrový (Cucumis melo)

(vodnica) (Brasica rapa)

Okrúhlica (vodnica) (Brasica rapa)

Enable JavaScript

Zdroje informácii, textov a obrázkov k učivu

Zdroje textov a informácií k učivu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Okopaniny
https://sk.wikipedia.org/wiki/ľuľok_zemiakový
https://sk.wikipedia.org/wiki/Cukrová_repa
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mrkev_obecná
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapusta
Texty sú dostupné za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported.
Zdroje použitých obrázkov v učive:
Amédée Masclef [Public domain], via Wikimedia Commons
By H. Zell (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By H. Zell (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By 4028mdk09 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By USDA [Public domain], via Wikimedia Commons
By User:MarkusHagenlocher (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By Alupus (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By Randal.b (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By Georg Slickers (Own work) [CC BY-SA 2.5, GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
By H. Zell (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By Nightflyer (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
By Rasbak (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By George Chernilevsky (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
By Steve Evans (Watermelons) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
By Reza aryanmehr (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
By Piotr Kuczyński [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
By Peter Presslein (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons